Péče o oční okolí s Eufrasií

Eufrasia

 

Dnes mluvíme o tolik milované Eufrasii/ Světlík lékařský/. Oční prostředek, který jste se naučili milovat díky získaným úžasným účinkům. Eufrázie na konci léta zaplňuje a barví nádherná alpská údolí. Poslední barevný úsměv, který nám příroda dává před hlubokým zimním spánkem.

 

 

Proč je Euphrasia tak milovaná?
Euphrasia má velmi zvláštní ctnost: je to oční rostlina par excellence, královna, která má výsadu zachovat si vzácný dar zraku. Používá se při jakémkoli typu zánětu nebo podráždění oka. Orgány, které často přehlížíme. Vlastně ne náhodou se mu říká: bylinka pro oči.
Již naše babičky věnovaly péči o oči velkou pozornost. Sbíraly a sušily eufrazii, heřmánek a chrpu, aby získaly různé prostředky k použití později během roku. Rostlina se dlouhým a pečlivým procesem suší ve stínu, skládá se v tenkých vrstvách nebo se shromažďuje ve svazcích. Obvykle se pak uchovává ve skleněných nebo porcelánových nádobách.
Každý den jsme vystaveni prachu a smogu, jsme stále na PC nebo na telefonu kvůli práci nebo zábavě a tyto choulostivé orgány, dnes unavené, vyžadují pravidelnou, ne-li každodenní péči a hygienické normy více než v minulosti..Právě z tohoto důvodu nám Euphrasia léta pomáhá.

 

Jak se přípravek Euphrasia používá?
Můžete dělat výplachy a obklady z odvaru Euphrasia. Tyto metody nám pomáhají odpočinout, vyčistit a tonizovat oční okolí. Bez alembíka je jejich výroba velmi jednoduchá, stačí si připravit 10 gramů suché trávy, na kterou zalijeme 1 litrem vroucí vody. Celé se to nechá vyluhovat a poté se přefiltruje a nechá vychladnout. Takto získaná kapalina se používá k periodickému oplachování a poté je zakončena aplikací namočené gázy.
V nejtěžších případech zánětu nebo podráždění babičky používaly i špetku suchého světlíku, jemně rozdrceného v hmoždíři. Získaný prášek byl vpraven do očí a poté následovalo opětovné vymytí infuzí.
Dalším široce používaným prostředkem pro péči o oči je arabský odvar, který se také používá k potlačení nenávistných váčků pod očima.

 

Jak získáte arabský odvar?
Vše, co potřebujete, je 5 gramů světlíku, 5 květů levandule, 5 okvětních lístků červené růže a 5 okvětních lístků karafiátu. Vezměte jednu polévkovou lžíci této suché bylinné směsi a vařte ji jednu minutu ve 250 ml vody. Nechte půl hodiny odpočinout a přefiltrujte bavlněným hadříkem. Se získaným nálevem vytvořte obklady sterilní gázou po dobu 15/20 minut v klidu.
Zácpa, únava, slzení, nadměrná citlivost na světlo, zánět spojivek a váčky pod očima budou brzy vzdálenou vzpomínkou. Zevní léčbu, samozřejmě na doporučení lékaře, lze zakončit pitím šálku odvaru denně: lidem s krátkozrakostí a dětem se slabým zrakem to přinese nečekaný přínos.

Dr. Taffi založil firmu v roce 1987 z nápadu Dr. Enio Taffiho, biologa, původem z horní toskánské Maremmy (Cecina), kde se narodil a žil a získal své první zkušenosti jako bylinkář a fytopreparátor od r. v době, kdy navštěvoval místní vědeckou střední školu. Láska k toskánské zemi a dosud neznečištěná povaha středomořských maquis horní Maremmy tvořily a stále tvoří nejcennější dědictví pro práci a návrhy produktových řad, které se rodí v Bio-natural Research Laboratories Dr. Taffi.
A i on, lékař s velkými zkušenostmi, nemohl nemít mezi jeho produkty Euphrasii, kterou tak milujete.
Jeho voda Euphrasia se získává destilací (v měděném destilačním přístroji) čerstvých rostlin Euphrasia, heřmánku, chrpy a yzopu. Kombinované a synergické působení destilátu z těchto čerstvých rostlin dává produktu uklidňující, dekongestantní a zklidňující vlastnosti, zvláště užitečné při ošetření oblastí kolem očí, které jsou velmi jemné a citlivé. Voda pro vnější použití.
INCI: EUPHRASIA OFFICINALIS VODA KVĚT/LIST/STONEK, KVĚTOVÁ VODA CHAMOMILLA RECUTITA (MATRICARIA), KVĚTOVÁ VODA CENTAUREA CYANUS, EXTRAKT Z BYLIN HYSSOPUS OFFICINALIS.
Jak si všimnete v inci najdeme také chrpu, heřmánek a yzop.
Jaké jsou?
Chrpa: Je to velmi platný lék na tmavé kruhy pod očima. Má nádherné modré květy, které slouží k tomu, aby naše oči přivedly zpět k tolik oblíbenému uvolněnému a zářivému efektu, který máme ráno po zaslouženém nočním odpočinku opravdu rádi. Výroba vody Fiordaliso se zrodila ve Francii, kde je rostlina běžně známá jako „casse lunette“ neboli „rozbití sklenic“. Proč je chrpa tak dobrá pro naše oči? Protože je bohatý na látky snižující překrvení, jako jsou flavonoidy a antokyany, a zvlhčovače, jako jsou pektiny.

Chrpa

Yzop: Destilovaná voda z yzopu byla v Persii používána jako tonikum, o kterém se říká, že rozzáří pokožku. Vynikající dekongestant a tonikum.
Yzop
Heřmánek pravý: Kromě použití na oční vody, oční vody a přírodní oční kapky jej lze použít na obklady s dekongestačními vlastnostmi, které zmírní pocit tíhy po únavném dni.
Heřmánek
Jak používat oční vodu Dr. Taffi?
Pomocí praktického kapátka naneste několik kapek na obě oči a jemným poklepáním pronikne. Můžete také namočit bavlněné kosmetické tampóny a aplikovat.