Účinky mandlového oleje

mandlovy-olej

 

Mandlový olej

je mezi rostlinnými oleji pro kosmetické použití snad nejznámější a nejrozšířenější. Sladký mandlový olej je jedinečný pro své unikátní složení, které oceníte především v péči o pokožku, vlasy i pleť.

mandlovy-olej

 

Je bohatý na bílkoviny, vitamíny A, E a skupiny B a minerální soli. Obsahuje dobré množství nenasycených a polynenasycených mastných kyselin, jako je kyselina linolová a olejová, které mu dodávají eudermické vlastnosti, tj. pomáhají zlepšovat stav pokožky. Pomáhá působit proti stárnutí pokožky a zároveň je perfektní pro velmi jemnou dětskou pokožku při zarudnutí a při suchých epizodách.

Zkrátka ... kvalit je mnoho, ale pojďme se blíže podívat na pár rad a perliček, jak jej využít doma pro přírodní a účinné kosmetické prostředky pro celého člověka.

 

V péči o tělo


Olej ze sladkých mandlí je indikován k prevenci strií v těhotenství nebo při výrazných změnách hmotnosti. Vyžaduje to vytrvalost a odhodlání, ale při každodenní aplikaci krouživými pohyby na kritická místa bude vidět zlepšení a pokožka bude tónizovanější a pružnější.

Vzhledem k vyživujícím a zvláčňujícím vlastnostem je také vynikající v případě podráždění pokožky, nebo při tvorbě malých šupinek způsobených suchou pokožkou. Svou jemností je vhodný i pro tu nejcitlivější nebo již podrážděnou pokožku. V tomto případě jej lze nanést na ošetřovaná místa na vatovém tamponu a nechat několik minut působit a poté jemně masírovat, aniž by došlo k silnému tření.

I po pobytu na slunci je platným uklidňujícím a vyživujícím pomocníkem. Mimochodem... tip navíc! Po opalování, přímo ve sprše po opláchnutí sprchového gelu, naneste malé množství na vlhkou pokožku a vmasírujte po celém těle; opláchněte rychlým proudem vody (nejlépe chladné, aby se také obnovila mikrocirkulace). Budete překvapení jak bude pokožka vyživená, hladká a jemná!

Snad nejznámější je pro své vynikající vlastnosti k masáži těla a to jak samotným mandlovým olejem, tak s přidáním esenciálních olejů. Má zklidňující účinek a pomáhá při ztuhlosti svalů. Má elastický účinek a pomáhá zpevnit.

 

V péči o poškozené vlasy

V případě lámavých a namáhaných vlasů vlasy navlhčete a poté naneste v dostatečném množství sladký mandlový olej. Rozčešte po celé délce a nechte působit 10-20 minut poté umyjte oblíbeným šampónem... Vaše vlasy budou okamžitě jemnější a lesklejší.

Ptáte se proč na mokré vlasy? Odpověď je jednoduchá: aplikací oleje přímo na vlasy bez zvlhčení z dlouhodobého hlediska riskujete poškození lipidového filmu, kterým jsou přirozeně potaženy, a tím přispějete k jejich ještě většímu zničení. Při jejich zvlhčování voda vytváří jakousi bariéru, která umožňuje mandlovému oleji (ale to platí pro všechny oleje) proniknout, aniž by přispíval k jejich dalšímu ničení.

 

V péči o pleť

Pár kapek sladkého mandlového oleje na vatový tampon bude perfektní pro odstranění všech stop make-upu z obličeje a očí. Nedráždí, zvládá se odstranit make-up, odstraňuje nečistoty, aniž by narušil rovnováhu pleti. Přítomnost mastných kyselin a antioxidační principy mandlového oleje pomáhají působit proti účinkům toxinů nahromaděných na kůži během dne a chemických látek přítomných v kosmetice.

 

Vždy pamatujte na zásadní krok: pro odstranění make-upu z očního okolí pokožku nikdy nesmíte třít! Oblast je obzvláště citlivá a choulostivá, proto na oční víčko přiložte vatový tampon s několika kapkami mandlového oleje, nechte působit asi třicet sekund a poté zbytky odstraňte lehkými pohyby směrem ven.

Poslední tip na obličej: lehký závoj ze sladkého mandlového oleje na rtech se stane anti-aging trikem, bez kterého se už neobejdete! Vytváří ochrannou bariéru proti vnějším činitelům, které mají tendenci rty vysušovat a přispívají k tvorbě vrásek.